Tarte Tatin cu Mere

Deserturile apărute dintr-o greșeală, se dovedesc a fi cele mai dorite, deoarece se pune întrebarea cum acestea nu s-au descoperit până acum. O mândrie a Franței reprezintă tarta tatin, care se presupune că a apărut în rezultatul unui eșec. Una din surorile Tatin, în timpul pregătirii plăcintei, a uitat să facă forma de aluat și a pus merele caramelizate în formă și apoi, ca să nu facă din nou, a acoperit cu aluat.

Ideea unui tarte tatin constă în caramelizarea fructelor preferate, iar apoi coacerea acestora acoporendu-le cu aluat. O astfel de plăcintă inversată se dovedește a fi neobișnuit de delicată și delicioasă, iar aluatul rămâne suficient de crocant, deoarece nu este forțat să înoate în sucuri. O caracteristică nu mai puțin importantă este universalitatea acesteia, deoarece puteți lua oricare din soiurile de mere care vă este pe plac. Iar dacă nu vă plac merele, atunci luați pere, piersici, caise etc. Tehnologia de preparare este aceeași pentru porții mici sau pentru un desert imens pentru 6-10 persoane. Unii o preferă rece, alții o încălzesc înainte de a fi servită, împreuna cu înghețată.

Tarta noastră nu necesită abilități speciale. Tot de ce avem nevoie este zahăr, unt și un coș de mere aromate. Singura chestie la care insist este să tăiați merele cât mai subțire posibil și să le aranjați în ordinea corectă. În așa caz nu vom obține o simplă plăcintă cu mere, ci o capodoperă culinară.

Ingrediente:

 • Zahăr – 200 g
 • Unt 82,5% – 45 g
 • Mere – 6-7
 • Zahăr – 40 g
 • Ceai
 • Vanilie – 1 păstaie

1 Tarte tatin cu mere

O să începem cu unul dintre cele mai importante ingrediente, caramela. O puteți găti în orice mod pe care-l considerați convenabil. Personal am ales metoda caramelei uscate (fără apă), care se pregătește cel mai rapid.

Luați o oală cu fund și pereți groși, fapt ce va simplifica procesul de gătire. Turnați puțin zahăr, astfel încât să acoperiți complet fundul cu un strat de 1-1,5 mm.

2 Tarte tatin cu mere

Puneți oala la foc și așteptați până aproximativ 70% din zahăr se topește într-un sirop transparent. În acel moment mai adăugați zahăr peste stratul de sirop. Continuați să faceți acest lucru până nu folosiți tot zahărul (200 g).

3 Tarte tatin cu mere

În cele din urmă trebuie să obțineți o caramelă transparentă.

4 Tarte tatin cu mere

Priviți pe spatulă, caramela este omogenă, lucioasă, lichidă și transparentă.

5 Tarte tatin cu mere

Fundul la oală trebuie să fie curat, dacă veți trece cu spatula.

6 Tarte tatin cu mere

În caramela fierbinte adăugați untul la temperatura camerei (45 g) și puneți din nou la foc. Începeți să amestecați încet caramela. O să aveți nevoie de tel, pentru a obține o masă omogenă.

7 Tarte tatin cu mere

Va fi asemănătoare unui sos, neted, lichid și omogen.

8 Tarte tatin cu mere

Răsturnați caramela pe un covoraș de silicon sau pe o hârtie de copt (dacă aveți dubii, dați-o cu unt). Stratul de caramelă trebui să fie cât mai subțire, ca să se răcească cât mai repede.

9 Tarte tatin cu mere

Când caramela se va răci și va fi solidă, sfărâmați-o în bucăți și puneți-o în bolul de blender.

10 Tarte tatin cu mere

Trebuie să obțineți pudră de caramelă.

11 Tarte tatin cu mere

Pregătiți 6-7 mere mari de oricare soi.

12 Tarte tatin cu mere

Curățiți merele.

13 Tarte tatin cu mere

Tăiați merele în felii subțiri, vă poate ajuta răzătoarea sau un cuțit. Pentru a preveni oxidarea merelor, vă recomand să lucrați cu unul sau două.

14 Tarte tatin cu mere

Grosimea unei felii ar trebui să fie de 1,5-3 mm, și nu mai mult.

15 Tarte tatin cu mere

Iar acum cel mai interesant. Pregătiți forma de copt. Personal am una detașabilă, iar la fund am pus folie de aluminiu. Puteți folosi și forme de copt obișnuite, chiar și cele de ceramică. Pregătiți bolul cu pudra de caramelă. Puneți câteva lingurițe și împrăștiați.

16 Tarte tatin cu mere

Apoi, aranjați feliile de mere, una deasupra alteia. Am făcut-o în două straturi. Încercați să faceți fără a rămâne goluri.

17 Tarte tatin cu mere

Continuați procesul, până nu veți folosi toate merele sau caramela. Două straturi de felii de mere, caramela și din nou.

18 Tarte tatin cu mere

19 Tarte tatin cu mere

20 Tarte tatin cu mere

21 Tarte tatin cu mere

22 Tarte tatin cu mere

23 Tarte tatin cu mere

Puneți forma la cuptorul preîncălzit la 150-160 grade. Neapărat plasați forma de copt pe o tavă, deoarece peste un timp va începe să curgă suc. Dacă aveți posibilitate, presați merele deasupra, măcar pentru primele 30-40 minute. Personal am folosit o oală, în care am turnat puțină apă. Datorită acestui fapt, merele vor fi conectate mai bine.

24 Tarte tatin cu mere

Când veți începe să observați că se adună suc pe tava, strângeți-l cu ajutorul unei linguri și turnați deasupra merelor. Acest proces îl puteți repeta fiecare 10-15 minute.

25 Tarte tatin cu mere

Veți putea observa cum merele devin moi și mai transparente.

26 Tarte tatin cu mere

Coaceți merele o oră jumătate, maximum 3 ore. Nu există o regulă. Totul va depinde de grosimea feliilor de mere, cuptor, soiul de mere. Totul va fi gata când merele vor deveni moi. Verificați cu ajutorul unui cuțit.

Scoateți din cuptor și lăsați un pic să se răcească.

27 Tarte tatin cu mere

Între timp, să pregătim glazura cu ceai și vanilie.

28 Tarte tatin cu mere

Pentru aceasta puneți din nou oala cu zahăr (40 g) la foc. În acest timp, preparați oricare ceai vă este pe plac (150 g).

29 Tarte tatin cu mere

Tăiați în jumătate păstaia de vanilie și strângeți toate semințele.

30 Tarte tatin cu mere

Turnați ceaiul în caramelă și puneți la foc în continuare. Amestecați bine, pentru ca masa să se omogenizeze. Adăugați semințele de vanilie și fierbeți până se va îngroșa un pic. Vom folosi această glazură ca să acoperim tarte tatin, din acest motiv, o consistență prea lichidă nu se va potrivi.

31 Tarte tatin cu mere

Finalul constituie din crusta sfărâmicioasă. Puteți alege oricare rețetă care vă place cel mai mult. Rețeta pe care o recomand:

 • Unt – 45 g
 • Zahăr pudră – 25 g
 • Sare – un vârf
 • Făină de migdale – 12 g
 • Făină obișnuită – 100 g
 • Ouă – 18 g

32 Tarte tatin cu mere

Luați un unt de calitate (45 g) și tăiați-l în cubulețe mici, un pic mai puțin de 1 cm. Rețineți, aceasta este crustă sfărâmicioasă care preferă untul rece și temperaturi scăzute. Deci, dacă în bucătărie este prea cald, deschideți geamul sau îmbrăcați mănuși, pentru ca a nu topi untul. Acest lucru este important. Puteți pune untul în congelator înainte de a-l folosi, pentru ca să nu să se topească atât de repede. Puneți cubulețele într-un bol de mixer. Puteți utiliza și unul manual sau chiar să lucrați cu mâinile, dar astfel veți economisi timp și veți depune mai puțin efort.

33 Tarte tatin cu mere

Apoi adăugați ingredientele uscate. Zahărul pudră (25 g), un vârf de sare, făina de migdale (12 g) și făina obișnuită (100 g). Ar fi perfect dacă ați avea posibilitate să o cumpărați gata sau deja o faceți singuri, însă acesta totuși trebuie să fie un plan de rezervă.

34 Tarte tatin cu mere

Acum amestecăm toate ingredientele la viteză minimă. Trebuie să obțineți o crustă mică, omogenă ca compoziție și mărime a granulelor.

35 Tarte tatin cu mere

Acum răsturnați 18 grame de ouă. Aici totul e foarte simplu, stricați 1-2 ouă, de parcă doriți să faceți o omletă și măsurați cantitatea necesară.

36 Tarte tatin cu mere

Adăugați în aluat și continuați să amestecați la viteză minimă.

37 Tarte tatin cu mere

Ideea constă în faptul că inițial granulele de aluat vor începe să se unească datorită ouălor și apoi va deveni tot mai mare.

38 Tarte tatin cu mere

Într-un moment veți observa cum aluatul nu se va mai lipi de pereții bolului. Si atunci o să reușiți să-l adunați într-o minge.

39 Tarte tatin cu mere

Aluatul obținut se pune la frigider pentru 20 minute.

40 Tarte tatin cu mere

Întindeți aluatul și tăiați-l în formă de cerc, cu un diametru egal cu cea a formei de copt. Cu ajutorul unei furculițe găuriți aluatul, pentru ca acesta să nu să se umfle. Puneți-l în congelator pentru o oră.

41 Tarte tatin cu mere

Coaceți aluatul congelat în cuptorul preîncălzit la 160-165 grade, timp de 15 minute, până obțineți o crustă crocantă.

42 Tarte tatin cu mere

Acoperiți merele cu crusta gata preparată și întoarceți-o. Ungeți desertul cu glazură folosind o pensulă. Serviți cald sau rece.

43 Tarte tatin cu mere

O mulțime de felii de mere, splendid, nu?

44 Tarte tatin cu mere

Sfaturi pentru gospodine

Atunci când veți găti caramela, este important să alegeți din start instrumentele potrivite. Oala nu trebuie să fie prea mare, în caz contrar zahărul va arde repede. După posibilitate alegeți oala cu fund și pereți groși, care trebuie să fie un pic mai mare ca ochiul de la aragaz.

Puterea cu care va arde focul o alegeți de sine stătător. Cu cât mai ridicată, cu atât mai repede va decurge tot procesul. Nu contează cum va fi, important să vă reușească.

Rețineți regula că zahărul nu trebuie amestecat, deoarece poate începe procesul de cristalizare. Din acest motiv, singura chestie pe care o puteți face este să rotiți oala pe foc (rotații circulare).

Îndepărtați în continuu oala de pe aragaz și reîntoarceți-o la loc. Dacă siropul va începe să fiarbă vor apărea bule de aer, care pot provoca cristalizarea. Îndepărtând oala de pe foc, încetiniți procesul de încălzire a siropului și acesta nu va ajunge la punctul de fierbere.

Dacă nu sunteți sigure de abilitățile dumneavoastră, pentru prima dată puteți să renunțați la pudra de caramelă și să o înlocuiți cu zahăr (preferabil cel brun).

Puteți folosi oricare condimente. În acest caz, le adăugați în pudra de caramelă și amestecați bine.

Merele pot fi înlocuite cu oricare alte fructe: piersici, caise, pere etc. Grosimea feliilor la fel poate varia. Am propus doar una din variantele posibile.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Diamant roz Fiecare femeie este irepetabila si minunata. Alatura-te clubului ModaDama pentru a-ti pune in evidenta calitatile si pentru a afla cat mai multe lucruri interesante. Frumusetea conduce lumea. Doar cele mai bune sfaturi din moda, frumusete, ultimele tendinte in materie de arta a seductiei, pentru a te ajuta sa devii si mai atragatoare. ModaDama este pentru femeile puternice, increzute in sine, insa in acelasi timp delicate si firave!
Abonare la blog

Vei fi o femeie mai puternica, frumosa si stilata. Aboneazate acum!