Totul despre steak

M-am gândit că ar fi o temă de discuție utilă, dar și interesantă, așa că vom vorbi despre steakurile suculente de vită. Dacă la fel ca mine mai demult nu cunoașteți nimic despre termenii New-York sau Rib-Eye, de ce Tender Loin sau T-bone sunt atât de scumpe, citiți cu atenție articolul, sunt sigur că va fi unul cu folos.

Nu contează dacă pregătiți steakul acasă sau mergeți într-un loc special, consider că este foarte util de știut detalii despre cum și din ce va fi pregătită carnea dvs.

Să începem cu primul parametru și anume tipul de creștere. Sunt două: cel pe bază de plante și cel pe bază de cereale.

Pe bază de plante – carnea este mai aromată, însă mai puțin marmorată (posibil deloc). Acest tip de carnea nu va primi niciodată statutul de prime în SUA.

Pe bază de cereale – carnea este marmorată (producătorii pot și controla gradul acesteia), cu toate acestea, conține mai puțini acizi grași și vitamine, iar uneori poate pierde gustul complet.

Adevărații iubitori de steakuri apreciază carnea de vită care a fost crescută pe bază de plante , pentru gustul pronunțat, iar cea pe bază de cereale este apreciată pentru cât este de marmorată și fragedă. În orice caz, alegerea finală vă aparține.

Următorul parametru este tipul de tăiere, cu alte cuinte, din care parte a fost luată bucata de carne. Cu cât mai puțin a fost dezvoltată musculatura în timpul vieții animalului, cu atât mai moale va fi carnea. Cea mai fragedă carne este situată mai spre centru, cât mai departe de picioare, coapse și gât. Când alegeți tipul de steak, alegeți și cât acesta va fi de aromat și delicat după ce va fi pregătit. Mai jos atașez o poză cu schema modurilor de tăieturi. Există două feluri de maturare: dry aging și wet aging. Ambele oferă fragezime și aromă. Procesul constă în ținerea cărnii la rece pentru 20 de zile, poate și mai mult, timp în care se produc 2 fenomene: carnea pierde până la 10% din greutate prin evaporare, lăsând o concentrație mai mare de arome; structura cărnii se fragezește prin înmuierea fibrelor mușchilor.

1 Totul despre steak

Desigur, sunt mai multe tipuri de tăieturi, însă am să enumăr 4 cele mai importante: Tenderloin, New York, T-bone, Rib-Eye. Toate aceste bucăți sunt considerate cele mai fragede și potrivite pentru a pregăti un steak.

2 Totul despre steak

Deoarece bucățile de carne destinate pentru pregătirea steakurilor reprezintă doar o mică parte, costul acestora este destul de înalt. Din acest motiv, consider că este important să întelegeți cât mai repede ce vă place mai mult, bucățile mai aromate sau mai fragede.

File (Tenderloin, Bifteck, Chateaubriand, Filet Mignon, Filet Steaks, Tournedos)

3 Totul despre steak

Se vinde fără os și este cea mai scumpă bucată de steak. Este tăiată direct de sub coaste, bucata fiind destul de lată și mai îngustă spre celălalt capăt. După ce se îndepărtează stratul argintiu, cartilajele și grăsimea, bucata de carne rămâne destul de mică și compactă, din acest motiv bucățile sunt mai groase în comparație cu alte tipuri de steakuri. Este cel mai fraged steak, cu o textură cremoasă, ca de unt. Deoarece bucățile sunt groase, cel mai bine ar fi de pregătit la foc înalt, pentru a se rumeni rapid, apoi finisați pregătirea la cuptor.

Vrabioara (Strip Loin ,Strip steak, New York, Kansas City Strip, Top Sirloin)

4 Totul despre steak

De obicei se vinde fără os. Este o bucată de carne din regiunea șalelor, în continuarea coastelor, cu o fâșie de grăsime și marmorată uniform. Are o aromă intensă și carnea este foarte moale. Cel mai bine ar fi de pregătit la o flacără puternică.

T-bone (Porterhouse)

5 Totul despre steak

Conține o bucată de vrabioara și o bucată de mușchi, care sunt despărțite de un os în forma de T. În caz că stați la dubii între File și Strip Loin, atunci aveți o alternativă perfectă, deoarece acesta le conține pe ambele. Deoarece sunt două tipuri de carne, pregătiți-le cu mare grijă. Partea cu File se va găti mai rapid, din acest motiv, după posibilitate, îndepărtați această parte de pe foc.

Antricot (Rib-Eye, Beauty Steak, Market Steak, Delmonico Steak, Spencer Steak, Scotch Filet, Entrecôte)

6 Totul despre steak

Puteți găsi și cu os, și fără, provine din regiunea intercostală, mai exact după a cincea coastă. Conține multă grăsime, foarte marmorată, suculentă și aromată. Este cel mai popular în rândul iubitorilor de carne. Se pregătește destul de simplu, se prăjește pe toate părțile, apoi se finisează pregătirea la cuptor.

Cu os sau fără?

Osul face carnea mai aromată și mai delicioasă. Atunci când pregătiți carnea pe os, toate proprietățile acestuia îi revin cărnii, redă o aromă, adăugă suculență și o păstreză. Osul mai ajută și la răspândirea căldurii în interior, astfel încât carnea să fie gătită uniform.

Mai puțin populare sunt steak-urile Tomahawk (Rib-Eye pe os), Cowboy, Flat Iron steak, Prime Rib, etc.

Nivelul de prăjire

Și încă un parametru destul de important, care influențează gustul final.

7 Totul despre steak

8 Totul despre steak

9 Totul despre steak

10 Totul despre steak

11 Totul despre steak

12 Totul despre steak

Nivelul de prăjire demonstrează cât de suculentă va fi carnea. Sunt câteva tipuri de prăjire începând cu cea mai minimală Blue Rare (46-49° C), Rare (52-55° C), Medium Rare (55-60° C), Medium (60-65° C), Done (65-70° C) și Well Done (> 70° C). În pozele de mai sus puteți vedea toate aceste etape, iar în parenteze este indicată temperatura din interiorul cărnii, atunci când este considerată gata la etapa necesară.

Prăjirea depinde nu doar de cât timp a fost gătită carnea, dar și de tipul, grosimea și modul de tratare termică a acesteia. Profesioniștii consideră că doar cu ajutorul unui termometru este posibil de identificat momentul potrivit când carnea este gata. Însă, această metodă este tocmai potrivită pentru un începător, deoarece nu putem înfinge în continuu carnea, pentru a verifica la ce temperatură este. Astfel vom pierde tot sucul din interior, ceea ce va afecta negativ gustul final.

Din acest motiv, există o metodă mai exactă, cu care nu veți da greș. Împreunând pe rând toate degetele cu cel mare și atingând partea de mai jos, apoi să comparați cu delicatețea unei bucăți de carne.

13 Totul despre steak

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Diamant roz Fiecare femeie este irepetabila si minunata. Alatura-te clubului ModaDama pentru a-ti pune in evidenta calitatile si pentru a afla cat mai multe lucruri interesante. Frumusetea conduce lumea. Doar cele mai bune sfaturi din moda, frumusete, ultimele tendinte in materie de arta a seductiei, pentru a te ajuta sa devii si mai atragatoare. ModaDama este pentru femeile puternice, increzute in sine, insa in acelasi timp delicate si firave!
Abonare la blog

Vei fi o femeie mai puternica, frumosa si stilata. Aboneazate acum!