Turtă dulce de Crăciun

De mai mulți ani eram în căutarea unei rețete perfecte de turtă dulce. Ba era prea uscată, ba prea complicat de pregătit, sau avea prea multe ingrediente, de nu-mi încăpeau pe masă. Și iată, în sfârșit, am găsit-o! Ingredientele sunt obișnuite, nu conțin miere, la care mulți copii au alergie, nici albuș, care la fel nu tuturor le place. Mai multe de atât, pot fi păstrate mai mult timp, în comparație cu altele, deoarece aluatul este unul simplu. E posibil de pregătit mai mult aluat și timp de câteva luni să savurați și să formați noi figurine.

În rețetă o să dau proporțiile exacte pentru turtă, care vor trebui adunate împreună. Nimic complicat sau vreun ingredient mai deosebit. Ideea constă în faptul că fiecare turtă își are rolul său și proporțiile corecte vor transmite o aromă extraordinară. Priviți și ce culoare are, am lăsat unul fără a-l decora, pentru ca sa puteți vedea această culoare, asemenea caramelului. Nici nu mai vorbesc despre cât sunt de moi și puhave.

Aluatul păstrează perfect forma oricărei figurine, pe care o veți forma. Procesul de coacere nu durează mult, iar dacă le veți depozita corect, pai o să vă bucure un timp îndelungat. Pe lângă aceasta, am să vă spun cum să formați diverse figurine de sine stătător și desigur cum am făcut eu acești cerbi drăguți.

Ingrediente:

 • Zahăr – 200 g
 • Apă – 175 g
 • Unt 82,5% – 90 g
 • Condimente – 2,5 g
 • Sare – 2,5 g
 • Carbonat de sodiu – 2,5 g
 • Gălbenuș – 10 g
 • Făină – 340 g

1 Turta dulce de Craciun

Răsturnați zahărul (200 g) într-o cratiță mare (cel puțin 3 litri).

2 Turta dulce de Craciun

Puneți cratița la foc mediu și topiți zahărul. Între timp, puneți apa (175 g) la fiert.

3 Turta dulce de Craciun

Caramelul ar trebui să fie ușor transparent și de-o culoare intensă.

4 Turta dulce de Craciun

Adăugați, foarte atent, apa fiartă (175 g). Turnați-o în câteva porții și amestecați bine, de dorit cu o spatulă din lemn.

5 Turta dulce de Craciun

Veți obține un caramel destul de lichid, la fel ușor transparent.

6 Turta dulce de Craciun

Adăugați untul (90 g), indiferent la ce temperatură.

7 Turta dulce de Craciun

Amestecați în continuu.

8 Turta dulce de Craciun

Adăugați bicarbonatul de sodiu (2,5 g), sarea (2,5 g) și condimentele preferate (2,5 g).

9 Turta dulce de Craciun

Întreaga masă va deveni incredibil de spumoasă, din acest motiv aveți nevoie de o cratiță mare. Continuați să amestecați.

10 Turta dulce de Craciun

Priviți cum reacția continuă și pe spatulă.

11 Turta dulce de Craciun

Răsturnați amestecul în bolul de mixer.

12 Turta dulce de Craciun

Priviți, cratița este absolut curată la fund, zahărul nu s-a ars sau cristalizat.

13 Turta dulce de Craciun

Adăugați 80 grame de făină.

14 Turta dulce de Craciun

Amestecați cu ajutorul mixerului la viteză medie.

15 Turta dulce de Craciun

Adăugați gălbenușul (10 g).

16 Turta dulce de Craciun

Amestecul va fi neted, lucios și aromat.

17 Turta dulce de Craciun

Adăugați restul făinii.

18 Turta dulce de Craciun

Aluatul va deveni mult mai consistent.

19 Turta dulce de Craciun

Adunați aluatul de pe pereții bolului.

20 Turta dulce de Craciun

Odată ce aluatul va începe să se răcească, acesta va arăta asemenea unei plastiline, dar nu se va lipi de mâini.

21 Turta dulce de Craciun

Acoperiți aluatul cu folie de plastic și puneți-l la frigider pentru 3-4 ore (cel puțin).

22 Turta dulce de Craciun

Puneți aluatul răcit pe masa de lucru. Aluatul nu este lipicios și îl puteți întinde fără a mai adăuga făină.

23 Turta dulce de Craciun

Pentru comoditate, puteți folosi ghidaje cu grosimea de 4 mm.

24 Turta dulce de Craciun

Pentru a folosi propriile figurine, le puteți modela din profile metalice.

26 Turta dulce de Craciun

Formați figurinele și plasați-le pe un covoraș de silicon sau hârtie de copt.

27 Turta dulce de Craciun

Cum să modelați formele? Tăiați o bucată mică de profil metalic și îndoiți-l după șablon. Capetele le puteți fixa cu ajutorul unei ațe rezistente.

28 Turta dulce de Craciun

29 Turta dulce de Craciun

Coaceți turtele în cuptorul preîncălzit la 170 grade, regim sus-jos. Important e să nu uscați turtele, din acest motiv, scoateți-le când vor fi încă un pic moi la atingere. Aceasta va fi, aproximativ, peste 9-12 minute.

30 Turta dulce de Craciun

După ce ați scos turtele din cuptor, lăsați-le să se răcească un minut și întoarceți-le, folosind o lopățică. Le întoarcem pentru a obține o suprafață mai netedă. Peste 5 minute acoperiți-le cu folie de plastic sau depozitați-le într-un recipient, pentru ca acestea să-și păstreze moliciunea și umiditatea.

31 Turta dulce de Craciun

Fursecurile sunt gata și le puteți decora cu glazură. Cea mai simplă rețetă de casă pentru glazură am prezentat-o în altă postare.

32 Turta dulce de Craciun

Iată și ce ar trebui să obțineți.

33 Turta dulce de Craciun

În interior fursecurile vor fi moi, puhave și foarte aromate, iar culoarea aluatului este deosebit de frumoasă.

34 Turta dulce de Craciun

Sfaturi

 • Condimente

În rețetă am indicat 2,5 grame de condimente. Însă, pentru a obține gustul corect și delicios, vom pregăti un pic mai mult. Una dintre cele mai populare combinații este: scorțișoară (1,5 linguriță), nucșoară (1 linguriță), ghimbir (1 linguriță), cardamom (0,5 linguriță), cuișoare măcinate (0,5 linguriță), piper alb (0,5 linguriță). Amestecați toate aceste condimente și apoi folosiți cantitatea necesară, indicată în rețetă.

Mulți se vor lenevi să pregătească acest amestec, însă aceasta este o etapă de bază în această rețetă. Datorită condimentelor vom obține acea aromă deosebită.

 • Pregătirea caramelului

Nu este nimic complicat, important e să fiți atenți. Flacăra nu trebuie să fie una foarte puternică, procesul va decurge mai lent și probabilitatea de a strica ceva se reduce. Va fi mai simplu să urmăriți procesul și să prindeți momentul necesar. Străduiți-vă să nu amestecați zahărul sau dacă o faceți, doar cu spatula de lemn.

Folosiți o cratiță cu fund gros, iar arzătorul să fie un pic mai mic în dimetru în comparație cu cratița. Toate aceste detalii vă vor permite să pregătiți corect caramelul, fără cristalizarea zahărului. Aveți grijă să nu înceapă procesul de fierbere. Avem nevoie de un sirop transparent, de-o culoare aurie. Dacă observați că se formează bule mici, îndepărtați cratița de pe aragaz pentru 20-40 secunde, și îndată ce siropul se va calma și va deveni mai transparent, puneți cratița din nou la foc.

Dacă zahărul deja s-a topit și siropul a devenit de culoarea necesară, dar mai aveți cocoloașe de zahăr, cel mai probabil că a început procesul de cristalizare. În acest caz mai bine să începeți totul din nou.

Atunci când adăugați apa fiartă, se pot forma cocoloașe din caramel. Nu este nimic grav, pur și simplu fierbeți amestecul la foc puternic și acestea se vor topi. Aceasta se poate întâmpla în caz că apa nu a fost destul de fierbinte sau nu s-a amestecat bine în timp ce se adăuga apa.

 • Coaja de portocală

Fursecurile trebuie depozitate într-un recipient sau pungă. Dacă totuși sunt un pic uscate (prea mult timp au stat în cuptor, târziu le-ați pus într-un recipient sau în general ați uitat de ele), o să vă ajute coaja de portocală. Puneți fursecurile într-un recipient și adăugați coajă de portocală. Acestea vor ajuta fursecurile să devină moi din nou.

 • Depozitarea

Aluatul nu conține mult zahăr și multe ingrediente, care s-ar putea altera, din acest motiv, acesta  poate fi păstrat mult timp la frigider (am auzit că unii îl păstrează și jumătate de an). Turta gata, dacă este depozitată corect, o să vă bucure timp de câteva luni sau chiar și mai mult.

 • Glazura

În caz că nu vă reușește să o pregătiți acasă, cumpărați-o din magazin gata preparată.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Diamant roz Fiecare femeie este irepetabila si minunata. Alatura-te clubului ModaDama pentru a-ti pune in evidenta calitatile si pentru a afla cat mai multe lucruri interesante. Frumusetea conduce lumea. Doar cele mai bune sfaturi din moda, frumusete, ultimele tendinte in materie de arta a seductiei, pentru a te ajuta sa devii si mai atragatoare. ModaDama este pentru femeile puternice, increzute in sine, insa in acelasi timp delicate si firave!
Abonare la blog

Vei fi o femeie mai puternica, frumosa si stilata. Aboneazate acum!