Zabaione – clasica italiană

Am un desert lifesaver pentru voi. Salvați această rețetă, cu siguranță veți avea odată nevoie de ea. Italienii deseori inventează minuni, care uimesc cu adevărat prin simplitatea sa. Imaginați-vă, tot desertul este mâncat, oaspeții încă nu pleacă, dar nu mai este nimic cu ce s-ar putea bea a doua ceașcă de ceai. Un alt scenariu – în mod neașteptat vin niște prieteni în vizită și ați dori să-i surprindeți cu ceva delicios și în scurt timp. Sau pur și simplu doriți să savurați un desert, dar să nu fie unul prea complicat și gata în 15 minute.

Atunci vă vine în ajutor rețeta italiană – Zabaione. Este una dintre cărțile de vizită inventată încă în secolul al XVI-lea. Este o cremă extraordinar de delicioasă pe bază de gălbenușuri de ou. Aveți nevoie de aproximativ 15 minute pentru preparare, ingredientele sunt obișnuite.

De obicei, Zabaione este pregătit cu vinuri de tip marsala sau prosecco, însă eu am folosit cognacul de elită ,,Martell”. Este practic imposibil de redat cât de aerat și delicat este desertul. Acesta va alinta ușor și plăcut receptorii gustativi prin gingășia sa, iar la final veți percepe note de coniac bun. Culoarea fină doar adaugă luciul său acestui desert. O să îndrăznesc să propun pentru acest desert prune uscate, înmuiate în ceaiul Earl Grey și physalis.

Ingrediente:

  • Prune uscate – 100 g
  • Ceai Earl Grey – 4 g
  • Gălbenuș – 120 g
  • Zahăr – 120 g
  • Umplutura – 120 g

1 Zabaione

Totul este simplu. Luați prunele uscate (100 g) și ceaiul (4 g). Puneți apa la fiert (aproximativ 100 g) și pregătiți ceaiul. Între timp, tăiați prunele.

2 Zabaione

3 Zabaione

Turnați deasupra ceaiul, printr-o sită și lăsați timp de 10-15 minute. În acest timp, prunele vor îmbiba din aroma ceaiului și vor deveni mai moi.

4 Zabaione

Apoi, la fel prin sită, strecurați prunele, lăsați-le pe sită, pentru a pierde mai mult lichid.

5 Zabaione

Acum să ne ocupăm de cel mai interesant – crema Zabaione. Deci, pentru a pregăti această cremă, este necesar să luați totul în proporții egale. Adică, dacă aveți 120 grame de gălbenuș (aceasta este aproximativ 6 bucăți), pregătiți la fel aceeași cantitate de zahăr și umplutură.

6 Zabaione

Deci, luați cantitatea dorită de gălbenuș și cântăriți-le. De obicei, din 6-7 gălbenușuri se obține 2-3 porții de zabaione.

7 Zabaione

Adăugați aceeași cantitate de zahăr.

8 Zabaione

Montați o baie de aburi. Este important ca apa să nu atingă fundul bolului cu ouă, pentru a nu le transforma într-o omletă. Din acest motiv, când veți pune bolul deasupra, verificați ca acesta să fie uscat.

Puneți la foc. Este necesar ca apa din recipientul de jos abia să dea în clocot. Începeți să amestecați cu ajutorul mixerului, la viteza maximă, timp de 10-15 minute în continuu.

9 Zabaione

10 Zabaione

Inițial amestecul de gălbenușuri va fi destul de lichid. Treptat aceasta va pierde din intensitatea culorii, va deveni mai palidă, mai densă și va crește în volum. La un moment dat va apărea un luci frumos, ce va însemna că dimensiunea bulelor de aer au devenit mici.

11 Zabaione

12 Zabaione

Adăugați treptat umplutura (120 g) în amestecul de gălbenușuri, pentru ca masele să se omogenizeze bine.

13 Zabaione

Veți obține o cremă spumoasă. Poate să vă pară ca amestecul devine mai lichid după adăugarea coniacului. Nu vă faceți griji. Să amestecați din nou nu e posibil, însă cu cât mai mult timp o faceți, cu atât mai bun a fi rezultatul.

14 Zabaione

Nu vă leneviți. Căci totul e foarte simplu și veți reuși. Totul depinde de puterea mixerului. Doar ca acum îndepărtați de pe aragaz.

15 Zabaione

Plasați prunele în pahare. Eu am adăugat bucăți de physalis și am sfărâmat savoiardi. Deasupra am pus crema.

Se servește îndată.

16 Zabaione

În loc de linguriță, puteți folosi savoiardi.

17 Zabaione

Priviți, peste o oră, zabaione arată la fel de delicat, spumos și omogen. La fel ar trebui să fie și la Dumneavoastră.

18 Zabaione

Sfaturi

  • Zahăr.

Acesta este necesar, pentru a bate albușurile și să devină spumoase. Însă, puteți folosi și mai puțin zahăr (până la 80 de grame). Evident că desertul va fi mai delicios cu zahăr brun.

Oricare lichid sau lipsa acestuia va fi o soluție bună pentru Zabaione. La fel ca coniacul se vor potrivi vinurile dulci, marsala, prosecco sau chiar șampania. Puteți adăuga oricare suc (fără pulpă) sau chiar apă. În principiu, desertul va fi spumos și fără să adăugați vreun lichid, însă fără gust.

Zabaione este delicios și fără oarecare adăugiri. Pomușoare proaspete, bucăți de fructe. Desertul poate fi servit în pahar sau o farfurie simplă.

Acest desert va fi la temperatura camerei. Dacă doriți, puteți proceda în felul următor: după baia de aburi, puneți bolul pe apă rece. Atunci crema va deveni mai densă, iar desertul rece, asemănător unei înghețate topite.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Diamant roz Fiecare femeie este irepetabila si minunata. Alatura-te clubului ModaDama pentru a-ti pune in evidenta calitatile si pentru a afla cat mai multe lucruri interesante. Frumusetea conduce lumea. Doar cele mai bune sfaturi din moda, frumusete, ultimele tendinte in materie de arta a seductiei, pentru a te ajuta sa devii si mai atragatoare. ModaDama este pentru femeile puternice, increzute in sine, insa in acelasi timp delicate si firave!
Abonare la blog

Vei fi o femeie mai puternica, frumosa si stilata. Aboneazate acum!