Cozonac de Paști cu stafide, scorțișoară și coajă de lămâie, glazură fără albușuri

Propun în această rețetă să utilizăm două tipuri de stafide, înmuiate în liqueur de cafea, să adăugăm coaja aromată de lămâie și scorțișoară. Doar imaginați-vă ce aromă intensă vom obține cu aceste ingrediente, atunci când vom tăia cozonacul în jumătate.

Și totuși, ce e de făcut cu decorul? Doriți să faceți glazura din albușuri de ou sau zahăr pudră? Am o idee mai bună. Vom pregăti o glazură deosebită în culori pastelate și o să vă spun cum să o colorați cu ingrediente naturale. Glazura aceasta va rămâne pentru mult timp lucioasă, sigură și, cel mai important, o puteți atinge fără nicio grijă. Aceasta nu se sfărâmă, nu se lipește de mâini și își menține perfect forma.

Ingrediente:

  • Drojdie de uscare rapidă – 17 g
  • Zahăr – 20 g
  • Lapte – 125 g
  • Făină – 100 g

1 Cozonac de Pasti cu stafide

Deci, puneți într-un bol drojdia (17 g) și zahărul (20 g). Dacă doriți să folosiți drojdie comprimată, triplați cantitatea. Cantitatea celorlalte ingrediente va rămâne neschimbată.

2 Cozonac de Pasti cu stafide

Amestecați drojdia cu zahărul și adăugați laptele cald (125 g, cu o temperatură de aproximativ 30 grade). Amestecați totul cu ajutorul unui tel.

3 Cozonac de Pasti cu stafide

Adăugați făina (100 g).

4 Cozonac de Pasti cu stafide

Amestecați din nou cu ajutorul telului, pentru a obține o compoziție netedă și omogenă.

5 Cozonac de Pasti cu stafide

Acoperiți bolul cu un prosop înmuiat în apă caldă. Eu am pus bolul la cuptor, la 50 de grade. Această etapă nu e una necesară și bolul poate fi ținut fără a încălzi cuptorul. Lăsați pentru 20-40 de minute.

6 Cozonac de Pasti cu stafide

Între timp, să ne ocupăm de restul ingredientelor. Va fi un plus, dacă le veți scoate de la frigider din timp, pentru a fi la temperatura camerei.

Începeți pregătirea aluatului cu 10 minute înainte ca amestecul cu drojdie să fie gata de utilizare.

Ingrediente:

  • Zahăr – 250 g
  • Unt 82,5% – 180 g
  • Gălbenuș – 150 g
  • Ou – 100 g
  • Făină – 250+200 g
  • Smântână dulce 33% – 140 g
  • Umplutura

7 Cozonac de Pasti cu stafide

Puneți într-un bol untul (180 g) și zahărul (250 g). Untul trebuie să fie moale, și nu topit. Dacă aveți dubii în privința acestuia și când e mai bine să-l scoateți de la frigider, atunci faceți-o exact înainte de a-l amesteca cu zahărul. Puteți adăuga și mai mult zahăr, până la 350-380 grame. Cu cantitatea de zahăr estimată de mine veți obține un cozonac abia dulce. Drojdia consuma o cantitate bună de zahăr, reducând din dulceața produsului.

Amestecați zahărul și untul la o viteză înaltă a mixerului.

8 Cozonac de Pasti cu stafide

Între timp, treceți făina (250 g) prin sită.

9 Cozonac de Pasti cu stafide

Trebuie să obțineți un amestec neted.

10 Cozonac de Pasti cu stafide

Adăugați gălbenușurile (150 g, aproximativ de la 6 ouă), apoi albușurile (100 g, aproximativ 2 ouă). În caz că sunteți alergic la albuș, îl puteți înlocui cu încă 100 de grame de gălbenuș.

11 Cozonac de Pasti cu stafide

Amestecați totul.

12 Cozonac de Pasti cu stafide

Porniți din nou mixerul la viteză maximă și adăugați smântâna dulce (140 g, la temperatura camerei). Puteți să o înlocuiți cu smântână sau iaurt.

13 Cozonac de Pasti cu stafide

Aluatul va fi aerat și pufos. Îl puteți amesteca timp de 5-10 minute, pentru a fi și mai aerat.

14 Cozonac de Pasti cu stafide

Adăugați făina (250 g) trecută prin sită.

15 Cozonac de Pasti cu stafide

Iată ce ar trebui să obțineți. Aluatul este neted și aerat.

16 Cozonac de Pasti cu stafide

Scoateți amestecul cu drojdie de la cuptor. Puteți observa cum a crescut în volum de vreo 4 ori. Multora nu le reușește să obțină acest rezultat la această etapa. Dacă oricum continuați să pregătiți cozonacul, nu va faceți griji, totul va reuși. Am încercat intenționat să “stric” amestecul de drojdie și într-adevăr totul mi-a reușit. Desigur, că acesta nu va fi la fel de aerat, din acest motiv vă sfătui în caz de eșec, să mai încercați o dată.

17 Cozonac de Pasti cu stafide

Adăugați amestecul de drojdie în aluat și amestecați totul foarte bine cu ajutorul unui mixer sau a telului.

18 Cozonac de Pasti cu stafide

Aluatul trebuie să fie unul omogen.

19 Cozonac de Pasti cu stafide

Acoperiți cu un prosop și puneți bolul într-un loc cald, pentru cel puțin 40 de minute.

20 Cozonac de Pasti cu stafide

Între timp, pregătiți umplutura. Eu am folosit stafide albe și negre (100 g), pe care le-am înmuiat în liqueur de cafea “Kahlua”. Acesta poate fi orice alt tip de alcool, care vă place mai mult și considerați că se va potrivi cel mai bine (whisky, cognac, alt tip de liqueur, etc.). Puteți folosi la fel și infuzia de ceai Earl Gray (în special în combinație cu coaja de lămâie) sau doar apă clocotită.

Eu am folosit coaja de la 3 lămâi. Aroma și gustul cozonacului era extraordinar.

Desigur, umplutura este alegerea fiecăruia. Aceasta poate consta din fructe sau pomușoare uscate etc.

Apropo, eu am adăugat și un pic de scorțișoară și nucșoara (câte 3 g).

21 Cozonac de Pasti cu stafide

Peste 40 de minute aluatul ar trebui să crească și mai mult în volum.

22 Cozonac de Pasti cu stafide

Adăugați restul făinii (200 g), la fel trecută prin sită.

23 Cozonac de Pasti cu stafide

Amestecați bine. Ar trebui să obțineți un aluat destul de lichid și elastic.

24 Cozonac de Pasti cu stafide

Adăugați umplutura aleasă, fără lichid.

25 Cozonac de Pasti cu stafide

Amestecați aluatul timp de 5-10 minute.

26 Cozonac de Pasti cu stafide

Alatul ar trebui să fie unul elastic.

27 Cozonac de Pasti cu stafide

La această etapă aluatul este deja gata pentru a fi turnat în tava de copt. Eu, însă, l-am acoperit din nou cu un prosop și l-am pus la un loc cald pentru încă 20 de minute. Între timp am reușit să fac ordine și să pregătesc tăvile.

28 Cozonac de Pasti cu stafide

După cum puteți observa, aluatul a mai crescut în volum.

29 Cozonac de Pasti cu stafide

Răsturnați cu grijă aluatul în forma de copt de hârtie. Umpleți 1/3 din forma de hârtie cu aluat (poate un pic mai mult). Diametrul formelor mele este de 12 cm, cu o înălțime de 9 cm. Cozonacul vă cântări, aproximativ, 340-400 de grame (fără glazură). Pe tava de copt ar încăpea 6 bucăți.

Cantitatea de aluatul va fi suficientă pentru 3 cozonaci. Dacă veți folosi forma de copt din metal, atunci vă sfătui să ungeți pereții cu unt, dar într-un strat subțire.

30 Cozonac de Pasti cu stafide

Puneți din nou formele cu aluat într-un loc călduț. Așteptați până va crește dublu în volum. Posibil cu unele tipuri de drojdie să nu obțineți aceste rezultat sau va fi necesar să așteptați mai mult timp. Începeți să panicați după cel puțin 40 de minute.

Coaceți în cuptorul preîncălzit la 180 grade, regim sus-jos.

31 Cozonac de Pasti cu stafide

Coaceți cozonacul la nivelul din mijloc, timp de 30-40 minute. Acesta trebuie să se rumenească frumos. După ce îl scoateți de la cuptor, acoperiți-l cu un prosop.

Cozonacii gata (răciți) pot fi înfășurați în folie de plastic și păstrați timp de o săptămână la frigider.

Glazura fără albuș pentru cozonac

  • Foi de gelatină – 10 g
  • Zahăr – 200 g
  • Apă – 55 g

Am decis să pregătim o variantă mai simplificată a marshmallow. Plusul acesteia este că nu conține albuș, e posibil de pregătit fără a fi dulce, datorită zemei de lămâie, și cel mai important, că aceasta nu este lipicioasă. Mai multe de atât, dacă veți face totul corect, chiar peste 10-15 minute va fi posibil de atins cu degetele, fără a lăsa vreo urmă și tot odată își va păstra luciul. Aveți nevoie doar de gelatină, zahăr și un pic de apă.

Dacă nu doriți să vă complicați cu gătitul, propun un mic truc. Puteți folosi Marshmallow Fluff, care este asemenea unei creme pufoase. Tot ce trebuie să faceți este să acoperiți cozonacul cu această pastă.

Apropo, recomand să decorați cozonacul cu bile de ciocolată, fulgi de nucă etc., orice s-ar potrivi pentru acesta.

32 Cozonac de Pasti cu stafide

Înmuiați foile de gelatină (10 g) în apă rece.

Puneți zahărul (200 g) într-o oală și adăugați apa (55 g). Dacă doriți ca glazura să nu fie prea dulce, înlocuiți apa cu zeamă de lămâie. Puneți oala la fiert și aduceți amestecul la temperatura de 111 grade.

33 Cozonac de Pasti cu stafide

Când siropul va ajunge la temperatura de 111 grade, răsturnați-l într-un pahar gradat de 1 litru și așteptați ca toate bulele să dispară. Eu am adăugat și colorant în acest amestec.

34 Cozonac de Pasti cu stafide

Și doar după adăugați gelatina.

35 Cozonac de Pasti cu stafide

Amestecați cu ajutorul mixerului la viteză înaltă (nu maximă). Amestecul va deveni spumos și aerat.

36 Cozonac de Pasti cu stafide

Aceasta nu trebuie să fie nici prea lichidă.

37 Cozonac de Pasti cu stafide

Un indicator ar fi aceste fire formate, dar și suprafața netedă a glazurii.

38 Cozonac de Pasti cu stafide

Pe cea roz am amestecat-o mai mult timp și puteți observa cum s-a acumulat mai multă glazură și este mult mai densă. Deci, prima variantă este mai potrivită.

39 Cozonac de Pasti cu stafide

Acoperiți cozonacul cu ajutorul unei spatule de silicon. Amestecul se va raci repede și se va întări pe parcurs, așa ca grăbiți-vă cu această etapă.

40 Cozonac de Pasti cu stafide

Priviți cât e de poros.

41 Cozonac de Pasti cu stafide

Sfaturi

  • Drojdia

Aceasta poate fi de diferite tipuri. Cea de uscare rapidă este cea mai proaspătă. Drojdia comprimată își pierde proprietățile și prinde miros foarte rapid, iar în condiții de păstrare nefavorabile, mirosul de drojdie se simte tot mai mult. Deci, cea de uscare rapidă este considerată cea mai neutră ca miros, urmată de drojdia comprimată proaspătă (la momentul ambalării la fabrică).

  • Amestecul cu drojdie

Puteți întâlni câteva dificultăți cu aceasta. Temperatura prea înaltă sau prea joasă a laptelui, insuficiență de căldură și gramele de pe cântar. Pe de altă parte, acesta se pregătește rapid, timp de 20 minute. Așa că nu vă fie frică să încercați să o pregătiți din nou.

  • Umplutura

Adăugați orice doriți și vă place, sau în general nu adăugați nimic. Eu recomand să adăugați coajă de lămâie, scorțișoară și mac.

  • Glazura

Eu am adăugat colorant pentru două amestecuri separate (suficient pentru 6 cozonaci). Puteți folosi coloranți naturali: ceaiul matcha (5 g), praf de zmeură (10 g) sau șofran (0,5 ).

Un moment important în pregătirea glazurii este temperatura acesteia. Dacă aceasta va fi potrivită și apoi amestecată corect, veți rămâne surprinși cât e de simplă este și cât de frumos se privește. Dacă o veți încălzi prea mult sau veți decide să amestecați în timp ce este în oală, fiți siguri că aceasta își va pierde luciul și se va mărunți.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Diamant roz Fiecare femeie este irepetabila si minunata. Alatura-te clubului ModaDama pentru a-ti pune in evidenta calitatile si pentru a afla cat mai multe lucruri interesante. Frumusetea conduce lumea. Doar cele mai bune sfaturi din moda, frumusete, ultimele tendinte in materie de arta a seductiei, pentru a te ajuta sa devii si mai atragatoare. ModaDama este pentru femeile puternice, increzute in sine, insa in acelasi timp delicate si firave!
Abonare la blog

Vei fi o femeie mai puternica, frumosa si stilata. Aboneazate acum!