Paste negre cu sos bechamel

Datorită italienilor, avem marea plăcere de a savura paste, iar mai apoi, întreaga lume creează noi rețete de sosuri și dressinguri pentru acestea. Unu dintre cele mai populare și de bază sosuri, bechamel, se pregătește elementar și din ingrediente simple. Cu toate acestea, oricare pasta devine delicioasă împreună cu acest sos, datorită texturii sale cremoase.

Atunci când rețeta de bază a sosului bechamel este însușită, e timpul să trecem la experimente. Mie îmi place să-l combin cu ciuperci și brânză obișnuită sau cea cu mucegai. Delicios! Prăjesc ciupercile, adaug un vârf de nucșoară și scorțișoară sau chiar piper cayene. E posibil de experimentat la nesfârșit.

Ingrediente:

Puneți pastele (200 g) la fiert. Eu prefer să fierb pastele cu un minut mai puțin decât este indicat pe cutie. Consider că astfel ele devin mai delicioase. Reamintesc că la 100 grame de paste se adaugă 10 grame de sare și un litru de apă.

Tăiați ciupercile (5-6) în felii nu foarte subțiri.

Adăugați un pic de unt în tigaie și prăjiți ciupercile.

Luați o cratiță și adăugați untul (25 g) și făina (25 g).

Puneți la foc mare și amestecați cu ajutorul unei spatule, până se va omogeniza amestecul.

Turnați o treime de lapte în cratiță. Adăugați câte 100 de grame și amestecați în continuu, deoarece se pot forma cocoloașe.

Îndată ce ingredientele se vor omogeniza și sosul va deveni mai dens, mai adăugați 100 de grame de lapte.

Amestecați în continuu cu ajutorul unui tel. Îndată ce observați că sosul iarăși devine mai dens, adăugați restul laptelui.

 

Amestecați cu ajutorul telului, până sosul va deveni un pic mai dens. Odată ce sosul se va răci, va deveni încă mai dens, din acest motiv, îndepărtați cratița de pe aragaz când sosul e mai lichid, cum v-ați dori să fie cu paste. Consistența sosului poate fi modificată turnând un pic de lapte și amestecând.

Cel mai bine ar fi să răsturnați sosul în alt recipient, pentru a nu se încălzi în cratiță. În caz că nu-l veți servi îndată, acoperiți-l cu o folie de plastic, direct peste sos, pentru a nu se forma crustă.

Puteți adăuga parmezan sau brânză cu mucegai. Sosul va fi mai deosebit.